Dieta wysokobłonnikowa


Dieta wysokobłonnikowa to świetny sposób na to, aby pozostać przy zdrowiu oraz zrzucić zbędne kilogramy. Błonnik to nic innego jak część roślin, która jest nie trawiona przez nasz organizm. Błonnik nie tylko pomaga w odchudzaniu, dzięki temu, że wypełnia nasz żołądek pustymi kaloriami, ale także pomaga zwalczać zły cholesterol oraz oczyszcza nasz organizm z toksyn wydzielanych w procesie trawienia. Pomaga także w przesuwaniu się nie trawionych resztek jedzenia prze jelita, dzięki czemu zapobiega zaparciom. Zalecane jest spożywanie minimum 25g błonnika w ciągu dnia.

Wszystkie wymienione wyżej zalety błonnika powodują, że produkty, pokarmy go zawierające powinny stać się bardzo istotną częścią naszego dziennego menu.

Gdzie możemy znaleźć błonnik?

Błonnik występuje głównie w warzywach, owocach oraz w pełnych ziarnach, orzechach.

1. Owoce bogate w błonnik:

- jabłko
- grejpfrut
- banan
- suszone owoce
- gruszki
- morele
- truskawki
- jagody

dieta błonnikowa 2. Warzywa bogate w błonnik: 

- fasola
- awokado
- kapusta
- marchew
- groszek
- kukurydza
- szpinak
- ziemniaki
- szparagi
- brokuły
- kalafior
- pomidory
- ogórki
- cebula
- sałata
- papryka


3. Ziarna bogate w błonnik:

- otręby
- owsianka
- brązowy ryż
- chleb pełnoziarnisty
- makaron pełnoziarnisty

Przykładowy jadłospis

Śniadanie (270 kalorii, 7g błonnika):
- 6 łyżek otrębów z 3 suszonymi morelami, 1 bananem oraz zsiadłym mlekiem

Przekąska poranna (50 kalorii, 2g błonnika)
- 1 jabłko

Obiad (400 kalorii, 8g błonnika):
- 2 kawałki chleba pełnoziarnistego posmarowanego masłem
- grillowana pierś z kurczaka
- sałatka z 2 pomidorów z jogurtem naturalnym
- 1 pomarańcz

Przekąska wieczorna (30 kalorii, 1g błonnika)
- miska truskawek

Kolacja (460 kalorii, 14g błonnika)
- 1 gotowany ziemniak
- 100g gotowanej fasoli szparagowej
- 2 łyżki poszatkowanego sera żółtego
- sałata

Wartość sumaryczna to: 1200 kalorii oraz 30g błonnika.

Podsumowanie

Nie należy od razu drastycznie zwiększać ilości spożywanego błonnika, gdyż może to prowadzić do wzdęć, skurczy jelit. Daj czas organizmowi na przyzwyczajenie się do zwiększonej ilości błonnika. Zacznij powoli zwiększać jego ilość w swoim menu, pij dużo wody (do 2l dziennie), pilnuj tego co jesz - użyj tabeli produktów z zawartością błonnika.