Dieta niskowęglowodanowa



Wszystkie diety niskowęglowodanowe eliminują cukry proste, białą mąkę oraz biały ryż. Wszystkie też rekomendują jedzenie pełnoziarnistych produktów zamiast przetworzonego jedzenia. Oferują także odpowiedni balans pomiędzy wartościami odżywczymi. Przeciwnie do popularnych opinii nie są to diety pozbawione zupełnie węglowodanów. Warzywa i owoce są jak najbardziej rekomendowane zarówno z chudymi proteinami.

Mimo swojej krytyki diety niskowęglowodanowe znane także jako diety o niskim indeksie glikemicznym mają wiele zalet.

Zalety diety niskowęglowodanowej

- redukuje poziom cholesterolu i trójglicerydów
- zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL
- zmniejsza poziom glukozy w krwi
- zmniejsza poziom insuliny w krwi
- obniża ciśnienie
 

dieta niskowęglowodanowa

Przykładowy jadłospis diety niskowęglowodanowej

Śniadanie:
- 100g owsianki,
- jogurt naturalny,
- pół grejpfruta,
- garść migdałów

Obiad:
- sałatka z pomidorów i ogórków z oliwą z oliwek,
-  75g piersi z indyka

Przekąska:
- 2 plasterki chudej szynki i żółtego sera

Kolacja:
- ryba z grilla z gotowanymi warzywami


Plany diet niskowęglowodanowych

Jest wiele rodzajów diet o niskiej zawartości węglowodanów. Oto kilka z nich:

Dieta Atkinsa - jedna z pierwszych diet niskowęglowodanowych, przedstawiona w roku 1972 przez dr. Atkinsa. Głównym założeniem diety jest kontrolowanie spożycia węglowodanów. Dieta składa się z 4 faz. Więcej dowiesz się tutaj: dieta Atkinsa.

Dieta Zone - ostała wymyślona przez Barry'ego Sears'a. i stała się popularna od 1996. Różni się od planu Atkinsa bo wyznacza stosunek między węglowodanami, białkiem i tłuszczami na 40:30:30. Sears twierdzi, że taki stosunek pozwala kontrolować produkcję insuliny, której jedną z ról jest regulacja magazynowania dodatkowych kalorii w formie tłuszczu. Więcej dowiesz się tutaj: dieta zone.

Dieta Montignaca - stworzona przez Michaela Montignac'a i bazująca na indeksie glikemicznym określającym stopień wzrostu poziomów cukru po spożyciu pokarmu. ndeks ten oznacza nic innego jak zdolność do podwyższenia poziomu glukozy we krwi przez określone pokarmy. Indeks glikemiczny jest więc tym większy, im wyższy jest poziom cukru wywołany przez dany produkt. Twórca tej diety dzieli węglowodany na te "dobre" (o niskim IG) i na "złe" (o wysokim IG). Więcej dowiesz się tutaj: dieta Montignaca.

Podsumowanie


Wszystkie diety niskowęglowodanowe zalecają spożycie dużej ilości warzyw i owoców, nie są to diety bazujące głównie na tłuszczu, czy mięsie. Część z diet może mieć restrykcyjne fazy początkowe, w których wybór jedzenia jest bardzo ograniczony.